Cantina le Mortelle - ANTINORI & C.

Cantina le Mortelle - ANTINORI & C.

Special Projects

The aim of the project was to recreate an environment which was natural and at the same time able to communicate with its surroundings. It was decided that most of the cellar had to be underground, leaving parts which could illuminate the interior spaces and create a building that was typical of the locality in terms of shape and architectural style.

The new "Le Mortelle" winery is a building with a central area, with a staircase in the middle and pillars in a radial pattern. The wine production area receives light from above through a large skylight flush with a green roof, capable of creating a hill on the outside which makes the new structure fit in nicely with the surrounding area.
Because of the size required for the production area and specific product needs the wine production plant has a vertical sequence on three levels, seeking to combine modern wine making with a wine cellar facility, able to codify and rationalize the various aspects of the winemaking cycle.

The circular pattern of the production plant, with its vertical design on three levels, has the first phase of the production cycle above ground, with a reception area that stores the incoming grapes, and the last phase is underground.
This vertical manner of operating is on the one hand very functional for the transfer of wine from the wine vats to wine barrels, and is also necessary to ensure the plant is located in naturally air-conditioned environments in accordance with the needs of the processing phases. 600 m2 of glazed porcelain stoneware from Ariostea’s LEGNI HIGH TECH product line were used for the flooring.

From an architectural point of view, Moka oak gives the entire design features an assonance of colours that make them look like natural wood, but with the unmatched technical characteristics of the product.
The protruding arrangement of the Moka oak planks is a perfect companion for the interpenetration of natural daylight, shining gently on the flooring and giving the metal structures in the winery a more gentle appearance.

Location: Castiglion Della Pescaia (FI) - Italy
Architect: STUDIO HYDEA

Need more informations?
Contact us!

Our web site uses cookies to improve your browsing experience.
For more information on cookies and how to control enabling of cookies with your browser settings, please view our "Cookie Policy".